Categories opinie & debat

Nooit meer naar de AutoRAI

Deze week zou normaal gesproken de grote oploop van autominnend Nederland geweest zijn in Amsterdam. De economische crisis gooide echter roet in het eten en de organisatie moest besluiten het tweejaarlijkse evenement niet te organiseren. Tamelijk pathetisch werd gecommuniceerd dat het niet doorgaan alleen in de twee wereldoorlogen van vorige eeuw een feit was. Meer dan honderd jaar organiseerde de Vereniging Rijwiel en Automobiel Industrie de grote autoshow en ontleent het Amsterdamse beurzencomplex er haar naam aan. De economische voortuitgang bracht elke beurs meer mensen naar het evenement met haar hoogtepunt van ruim 550.000 bezoekers in 1981. De laatste keer in 2011 was het nog niet de helft. De organisatie wijt het annuleren aan het gebrek aan belangstelling van de importeurs en toeleveranciers van de auto-industrie als gevolg van de economische crisis. De autoverkopen dalen al jaren, in het eerste kwartaal van 2013 met maar liefst dertig procent vergeleken met vorig jaar. Ik durf de voorspelling aan dat wij nooit meer een AutoRAI zullen meemaken. Een aantal evidente factoren en trends uit de onderstroom liggen hieraan ten grondslag.

De autofabrikanten kunnen net als ieder ander bedrijf hun marketinggeld maar één keer uitgeven. Dat gebeurt natuurlijk in markten waar groei is en dat is niet in Nederland. De autobeurzen in de zogenaamde emerging markets zijn razend populair. Volkswagen verkoopt binnen vijf jaar meer auto’s in China dan in Europa.

Het hebben van een eigen auto was het symbool van economische emancipatie in de vorige eeuw. De socialistische premier Joop den Uyl vond dat elke arbeider recht had op een eigen auto als symbool van gelijkheid in zijn strijd naar spreiding van kennis, macht en inkomen. Nu dat doel al lang bereikt is, blijkt de jeugd van nu daar heel anders over te denken. Net als in het muziek en filmwezen is niet het bezit van de auto maar de toegang tot mobiliteit van economische waarde. Terwijl de autoverkopen onder jongeren structureel krimpt, is het gebruik van deelauto’s als Car2Go en Greenwheels aan een ware opmars bezig. Access in plaats van assets is hier het credo, iets dat bovendien ook in de huizenmarkt een opkomend fenomeen is. Dan is de demografische trend van de trek naar de stad debet aan de dalende verkoopcijfers. Nu steeds meer mensen in de stad wonen, is het hebben van een auto veelal niet nodig, maar zijn de parkeerkosten onevenredig hoog om bezit te legitimeren. Daar komt bij dat door de succesvolle vertramming van het openbaar vervoer -lees meer stations en frequentere tijden- er wel degelijk een goed alternatief is voor de auto. Het succes van de RandstadRail tussen Rotterdam en Den Haag laat zien dat het werkt.

Tenslotte is het tweejaarlijks op één locatie bijeenbrengen van de honderden auto’s niet meer van deze tijd. Internet geeft ons 24 uur per dag en zeven dagen per week virtueel toegang tot alles wat rijdt over heel de wereld en de consument wil niet wachten op oud nieuws maar instant satisfactie. Zeker bij mobiliteit past vandaag de dag geen immobiel concept. Het is echt geen hogere wiskunde om met deze ingrediënten vast te stellen dat wat eens succesvol was nooit meer terug zal keren en ook niet gemist zal worden.

De column “Nooit meer naar de AutoRAI” verscheen in Trouw op vrijdag 5 april 2013.

Share