Categories opinie & debat

Zakenvrouw in de garage

In de werkplaats van de schadehersteller valt het me op dat tussen alle blauwe overalls één jonge vrouw loopt. Omdat dit wel normaal is, maar niet gewoon, spreek ik haar erop aan. Dit is wat ze wil. Ze houdt van auto’s, is technisch handig en niet bang om in een wereld van mannen en pin-ups haar brood te verdienen. Sterker nog. Ze heeft een mooi diploma van het ROC en leert in de avonduren voor extra vakken en management. “Over een paar jaar ben ik de baas van deze kerels, want dan heb ik ook zo’n zaak.” 22 Jaar is ze, ze heet Souraya en ze weet wat ze wil. Voorbeelden? Die heeft ze niet echt. “Maar ik weet wel dat mijn baas een mooier huis heeft dan mijn ouders.” Dus toch een voorbeeld. Ik vertel haar van Heleen Dura-van Oord, net uitgeroepen tot zakenvrouw van het jaar. Dat vind ze wel mooi. “Die ga ik volgen. Twittert ze?”

Dit is misschien wel de belangrijkste rol van Heleen het komend jaar. Dat van voorbeeld voor veel jonge vrouwen. Als je Dura én Van Oord heet dan is het ondernemerschap je in de wieg al meegegeven. Telg uit een wereldberoemd geslacht van baggeraars dat trouwt met een vijfde generatie aannemer, ook wereldberoemd, maar dan in Nederland.

Heleen ging desondanks haar eigen pad. Ze verkoos het domein van internet voor een eigen bedrijf in 2001. Worldonline werd ons icoon van de gebarsten internetbubbel en in Nina Brink hadden we het prototype bussinessbitch waar we niet trots op zijn. Op Heleen wel. Zij rekende al vroeg adverteerders voor wat hun online advertenties opleverden. Inmiddels is ze in veertien landen actief en verschaft ze werk aan 130 mensen. En in haar nieuwe ambassadeursrol zal ze veelvuldig mogen en moeten vertellen hoe ze dit voor elkaar gekregen heeft. Welke barrières ze heeft overwonnen en ongetwijfeld ook hoe ze het ondernemerschap combineert met het moederschap. Daarmee kan ze een voorbeeld zijn voor veel vrouwen. En dat is nodig want in Nederland is vandaag de dag nog steeds de helft van de vrouwen niet economisch zelfstandig. Inmiddels heeft wel driekwart een betaalde baan, maar veelal gaat het hier om matig betaald deeltijdwerk. Meest gehoorde excuus is natuurlijk de kostbare kinderopvang. Maar wat blijkt? Tweederde van de vrouwen die in deeltijd werken hebben helemaal geen jonge kinderen. Daar komt bij dat vrouwen nog steeds 12% minder salaris verdienen dan mannen in soortgelijke banen. En, omdat de deeltijd zich doorvertaalt in de pensioenpremie spaart men ook voor de oude dag veel minder, laat staan als er iets naars met de partner gebeurt. In omringende landen werken veel meer vrouwen en een inhaalrace is nodig wil Nederland een competitieve economie blijven.

We kunnen in Nederland ook niet zonder Souraya. Sterker nog, we hebben voor de economische groei jongeren, vrouwen, technici en ondernemers nodig en zij verenigt dat allemaal. Met een beetje geluk wordt ze in 2030 uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar. Omdat ze op jonge leeftijd voor een technisch vak koos en zich als vrouw manifesteerde en ze als ondernemer een mooi bedrijf bouwde waar honderden mensen werk hadden. Het zou zo maar kunnen dat ze in Heleen een voorbeeld vond dat haar inspireerde en motiveerde. Zo moet het gaan. Zo werkt het in de muziek, in de kunst, in de sport en dus ook in het ondernemerschap. Daar moeten we dan ook trots op zijn.

De column “Zakenvrouw in de garage” verscheen in Trouw op vrijdag 29 maart 2013.

Share